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NCAA Division I Bylaw 12 – Amateurism 
 
Promotion of Relief Opportunities 
 
Question: May a student-athlete, or group of student-athletes, promote fundraising efforts of charitable 
organizations where all proceeds are intended for specific relief purposes?  

• Answer: Yes, please contact Assistant AD for Compliance, Kiersten Klekner-Alt (kklekneralt@eiu.edu), 
to receive approval prior to engaging in fundraising/promotional activities. 

 
Seasons of Competition and Extension of Eligibility 
 
Question: Which EIU sports are considered spring sports?  

• Answer: Baseball, Softball, Men's & Women's Golf, Men's & Women's Tennis, and Men's & Women's 
Outdoor Track and Field. All spring sport student-athletes who competed during the 2019-20 academic 
year and were eligible for competition during spring 2020 will receive an additional season of 
competition in their spring sport due to COVID-19. 

 

NCAA Division I Bylaw 14 – Academic Eligibility 
 
Question: Are student-athletes who used a less-than-full-time exception during the 2019-20 academic 
year eligible for 2020-21 if they were unable to graduate due to the COVID-19 impact?  

• Answer: Yes, relief may be self-applied to allow returning student-athletes to retain their remaining 
eligibility if they are not able to complete graduation requirements due to the impact of COVID-19.  

 
Question: Can student-athletes who used the final term exception during the 2020 spring term but did 
not graduate due to COVID-19 be less than full time again during fall 2020 if they remain on track to 
graduate at the conclusion of fall 2020?  

• Answer: Yes. 
 
Question: I am a spring sport student-athlete graduating with my bachelor’s degree in May 2020 or August 
2020. What are my enrollment options if I want to compete at EIU in 2020-21? 

• Answer: Student-athletes who will graduate before fall 2020 classes start have three options to maintain 
academic eligibility in 2020-21 at EIU: 

(1) Enroll full-time in a second bachelor’s degree program (12 cr/hrs); or 
(2) Enroll full-time in graduate school (9 cr/hrs); or 
(3) Enroll in post-baccalaureate work (12 cr/hrs). 

Please contact your athletic-academic advisor (Cindy, Jenn, or Rasheed) to confirm which option you intend to 
pursue. 
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NCAA Division I Bylaw 15 – Financial Aid 
Question: As a spring sport student-athlete who has been awarded an additional year of eligibility due to 
COVID-19, is my EIU athletic scholarship guaranteed for my additional year? 

• Answer: EIU is actively working to determine how the additional season of competition for spring 
sports will impact athletic grant-in-aid agreements.  

NCAA Division I Bylaw 17 – Playing and Practice Seasons 
 
Question: Does an institutional staff member with current CPR and AED certification need to be present 
any time a student-athlete is participating in physical countable athletically related activity?  

• Answer: Yes. Therefore, it is not permissible to conduct virtual physical countable athletically related 
activity. 

 
Question: May an institutional strength and conditioning coach or coaching staff member distribute 
workouts to student-athletes to use for voluntary athletically related activities?  

• Answer: Yes, provided the workouts are approved by applicable institutional athletics and/or medical 
personnel and otherwise adhere to applicable legislative, policy and institutional requirements (for 
example, Interassociation Recommendations Preventing Catastrophic Injury and Death in Collegiate 
Athletes). Coaching staff members may not supervise or conduct such workouts and it is not permissible 
for strength & conditioning coaches to record student-athletes engaged in voluntary athletically related 
activities (i.e. may not report back to coach or take pictures/video and post to social media).  

 
Question: May a student-athlete film voluntary athletically related activities and report back to coaching 
staff members while home and enrolled in online classes?  

• Answer: No. However, student-athletes may post to their own social media account a voluntary 
athletically related activity, not at the direction of an institutional staff member.  

 
Question: How has countable athletically-related activity (CARA) been affected?  

• Answer: CARA is not permissible from Monday, April 27 through Friday, May 8 inclusively. From 
May 9-May 31, all sports may engage in virtual CARA up to 8hrs/week (excluding physical activities) 
with 1 required day-off each week. 
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